maandag 30 maart 2020

631 bedrijven

En zoals elke dag (wat een variatie tegenwoordig in dagen), keken we gisteravond ook weer eens naar OP1, een talkshow op Nederland.
Dat is een talkshow die enkel tijdens de week wordt uitgezonden, maar.....tijdens de, durf het bijna niet neer te schrijven, de corona crisis, zenden ze dat dagelijks uit, ook in het weekend.
Ik vroeg me eigenlijk af waar ze nog al die praatgasten blijven halen om over steeds hetzelfde wederkerende onderwerp te praten.
Maar goed, het lukt hun dan toch precies, al zijn de gasten niet altijd de interessantste figuren.

Gisteren was er een uitzondering, al moest die man wel degelijk opletten hoe hij zijn woorden in zijn mond nam. Het was de CEO van Philips Nederland.





Hij begon parmantig uit te leggen over de stijging van hun productie van beademingsapparaten die nu zo hoognodig moeten geproduceerd worden. Op de vraag of er prioriteiten voor bepaalde landen waren moest hij even zijn tong draaien en mooi antwoorden dat alles verdeeld zou worden naar de plekken waar de brandhaarden de grootste zijn.
En wij geloven dat allemaal. Maar goed, das een ander probleem, de commercie.

Maar iets zeer interessant wat hij vertelde vanwaar mijn mond even openviel waren de problemen van de productie hieromtrent.
Ik dacht, productie opdrijven en voila. Tarara, dat was een beetje te naïef gedacht.

Voor zo een toestel hebben ze zomaar 631 onderdelen die uit verschillende bedrijven komen, bedrijven die allemaal een klein deeltje hiervan produceren en leveren om uiteindelijk het eindresultaat van het beademingstoestel te maken.
631 bedrijven verspreid over heel de wereld. Een wereld die nu halsoverkop hier en daar compleet gesloten is. Er komen zelfs stukken uit de Filipijnen (verder kan bijna niet). Ook dat land is op slot.

Waar zijn we in godsnaam mee bezig. Is dit nu niet eens een bewijs dat we onze eigen wereld aan het kapotmaken zijn? Kan het niet gewoon dat we onze eigen dingen maken en gebruiken? Door deze dwaasheid raakt alles achter op tijd en zullen er in dit geval weer zovele mensen aan ten onder gaan.
Waarschijnlijk draait dit enkel en alleen om geld.

Maar dat is geen nieuws zeker.

En nu ...drank...zullen we eens wijnen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten